eXTReMe Tracker

måndag 23 april 2007

En pizzabagare...

Vår lokala ICA handlare hade i fredags provsmakning av salami från Toscana och italiensk buffelmozzarella. Detta inspirerade mig till söndagens italiensk-influerade middag, Caprese på buffelmozarellan till förrätt och egenhändigt bakad pizza till varmrätt. Ja, egenhändigt och egenhändigt... Vi hade bjudit hit Maria för trevligt umgänge och lite mat. Som vanligt blev det vår gäst som fick laga maten, iallafall knåda degen. Jag skakade skrikande bebis och Micke hjälpte grannen att fälla träd tillsammans med Ola. Dessutom kom både föräldrar från Skinnskatteberg och Knivsta på oanmält besök. Det förstärkte den italienska känslan på dagen, stor familj och god mat. Mycket trevligt!
På önskemål från Fikatanten kommer nu receptet på vår pizzadeg. Den blir tunn och lite krispig och bakas med fördel på pizzasten i ugnen.
Pizzadeg (2 st tallriksstora tunna pizzor)
2 tsk torrjäst
2 dl varmt vatten (ca 43°C)
5 dl mjöl
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
Gör så här:
- Blanda jäst, o.6 dl av vattnet samt 0.6 dl mjöl. Låt stå i 30 minuter.
- Tillsätt resten av mjölet, vattnet samt olivolja och salt. Blanda och knåda sedan på mjölat bakbord tills degen är jämn, elastisk och lite kladdig på ytan (7-8 minuter).
- Lägg degen i skål med lite olja vänd runt degen. Täck med plastfolie och jäs i 1 1/2 timme eller i kylskåp över natt.
- Kavla ut degen till önskad storlek och tjocklek.

2 kommentarer:

Fikatanten sa...

Oh! Man tackar, man tackar! Jag ska genast skriva ner receptet på ett receptkort och stoppa in det i mitt lilla receptkartotek!

Ulrica sa...

Varsågod! Jag skulle gärna ta del av det kartoteket. Kanske kommer det i blogform en vacker dag.